UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

7,600 peranti siswa diedarkan untuk pelajar UUM

Samsudin Oli

Samsudin Oli

Journalist and Assignment Editor for UUMTV .

Sintok – Sebanyak 7,600 permohonan kemudahan peranti di bawah Program Peranti Siswa Keluarga Malaysia untuk mahasiswa Universiti Utara Malaysia (UUM) sedang diedarkan di kampus ini

Focal Point Penyelaras PerantiSiswa UUM dan Penyelaras Hab Pengagihan PerantiSiswa Kubang Pasu, M Shahadat Ali Nordin yang dilantik oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia di UUM berkata, sebanyak 3,538 peranti diedarkan sejak semalam manakala selebihnya pada HARI INI.

Dalam pada itu, beberapa pelajar yang dtemui gembira dan bersyukur kerana menerima peranti siswa ini.

Bagi pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Acara, Durgashini a/p James Selva Kumar 22, penerimaan peranti siswa ini memberi kelegaan kepadanya dan seolah-oleh memenuhi hasrat mendiang bapanya yang tidak kesampaian untuk membeli kerana meninggal dua bulan lalu akibat penyakit kanser.

“Bapa pernah berjanji untuk membeli peranti untuk kegunaan saya tetapi akibat diserang penyakit kanser maka pembelian itu tertangguh dan hari ini saya gembira kerana akhirnya dapat peranti yang saya idamkan untuk kerja-kerja tugasan pengajian saya,” sambungnya lagi.

Manakala pelajar semester tiga Ijazah Sarjana Muda Perakaunanan, Tan Ying Hua 22 yang ditemui berasa lega kerana mendapat peranti ini.

“Saya amat memerlukan peranti ini untuk kegunaan dalam pengajian saya dan akhirnya keinginan untuk memilikinya tercapai juga,” ujarnya lagi.

Bagi pelajar Multimedia semester tujuh, Muhammad Hilman Zakariya 22, pula penerimaan peranti siswa ini tepat pada masanya kerana banyak tugasan yang perlu disiapkan.

“Saya telah membuat permohonan pada April lalu dan hari ini saya telah menerimanya,” katanya ketika ditemui.

Baru-baru ini Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad berkata,  sebanyak 50,667 permohonan kemudahan peranti di bawah Program Peranti Siswa Keluarga Malaysia pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) di Zon Utara telah diluluskan.

Jumlah itu mewakili 54 peratus daripada 87,222 permohonan daripada penuntut universiti awam dan swasta; politeknik dan kolej komuniti di Pulau Pinang, Perak, Kedah serta Perlis yang diterima sehingga 18 Oktober lalu.

Daripada jumlah itu, sebanyak 9,001 permohonan penuntut IPT di Pulau Pinang diluluskan manakala selebihnya 17,967 dari Perak, 14,913 dari Kedah dan 8,786 dari Perlis.

Muhammad Harith Shah, Nurul Anis Shahira Md Nor dan Siti Suaibah Mohd Suki gembira terima peranti siswa pagi ini. – Gambar Oleh: Shamsaimi Ezil.