UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Adab tunjang dalam menuntut ilmu – NC UUM

Samsudin Oli

Samsudin Oli

Journalist and Assignment Editor for UUMTV .

SINTOK – Siswa baru Program Asasi Pengurusan Sesi 2023/2024 diingatkan supaya belajar daripada semangat ulama terdahulu yang mementingkan adab dalam menuntut ilmu.

Naib Canselor UUM, Prof Dr Mohd Foad Sakdan berkata, sesungguhnya tidak bermakna kecemerlangan akademik tanpa disertai dengan adab.

Katanya, tidak berkat ilmu seseorang itu jika dia tidak beradab kerana ia ibarat akal yang dikuasai emosi.

“Saling menghormati itu penting kerana itulah bukti seseorang itu berilmu dan beradab mulia walaupun menempuhi pelbagai kesusahan sehingga berpuluh tahun lamanya semata-mata mahukan ilmu yang dicari itu berkat dan boleh dimanfaatkan,” ujar beliau lagi ketika berucap sempena majlis ikrar pelajar baharu yang berlangsung di Dewan Seminar, Pusat Konvensyen universiti ini pagi tadi.

Beliau menambah pemilihan untuk menyambung pengajian di universiti ini pastinya dilihat sebagai langkah bijak kerana UUM bukan sahaja terkenal dengan program pengajian pengurusan terbaik dunia dan penyediaan fasiliti yang cukup lengkap kepada pelajarnya.

UUM juga diiktiraf sebagai universiti ke-95 terbaik dunia di bawah usia 50 tahun oleh Times Higher Education (THE) Young University Rankings 2023, sekali gus meletakkan UUM sebagai universiti awam nombor satu terbaik di Malaysia dalam penarafan tersebut.

Oleh itu beliau mengesa supaya semua pelajar menunjukkan komitmen yang tinggi dan berusaha untuk menamatkan pengajian dalam masa tiga semester untuk 14 kursus seperti yang ditawarkan.

“Manfaatkan peluang yang ada di UUM dengan sebaik mungkin serta menghadiri kuliah dan siapkan tugasan yang diberi termasuk aktif dalam melibatkan diri dengan aktiviti dalam persatuan pelajar, komuniti dan keusahawanan juga,” sambungnya.

Di majlis itu beliau turut menyaksikan bacaan ikrar yang diketuai oleh Abdul Hannan Abdul Halim.