UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Agihan Bubur Lambuk UUM di pintu masuk sempadan

Samsudin Oli

Samsudin Oli

Journalist and Assignment Editor for UUMTV .

SINTOK – Lebih 1600 bungkusan bubur lambuk Sintok, Universiti Utara Malaysia (UUM) diagihkan kepada petugas di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Bukit Kayu Hitam, Kedah petang tadi.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof Dr Ahmad Martadha Mohamed bersama Pengetua Inapan Siswa MAS / TNB dan Jawatankuasa Kepimpinan dan Pembangunan Siswa (JKPS)  mengedarkan bubur lambuk kepada petugas disana.

Dr Ahmad Martadha ketika ditemui berkata, pengedaran bubur lambuk pada tahun ini diteruskan selepas dua tahun terhenti akibat COVID-19.

“Dalam pertemuan tadi petugas Imigresen dan mereka yang melalui pintu masuk negara di Bukit Kayu Hitam menerima bubur lambuk itu, ” katanya ketika ditemui.

Dalam pada itu Pengetua MAS / TNB Prof Madya Dr Rohani Abdullah pula berkata, pengedaran bubur lambuk ini telah menjadi kebiasaan inasis ini dan mereka akan mengedarkannya kepada penduduk sekitar kampus dan petugas sempadan.

“Adunan resipi bubur lambuk dari Pusat Islam UUM sejak 23 tahun lalu ini disediakan oleh staf dan pelajar inasis ini,” ujarnya lagi.

Manakala Timbalan Presiden JKPS TNB, Nurul Aqilah Mat Akhir yang ditemui berkata, kemeriahan gotong-royong menyiapkan bubur lambuk dengan sokongan staf dan pelajar ini memberi pengalaman dan keseronokan pada kami pada tahun ini.

“Moga tradisi ini akan dapat diteruskan dan menjalinkan hubungan dengan masyarakat sekeliling nanti,” sambungnya.

Proses menyediakan bubur lambuk ini dibuat seawal jam 8 pagi dan diedarkan sehingga lewat petang tadi termasuk di sekitar pekan Changlun.