UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Agong terima menghadap perpisahan duta besar asing

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan berangkat ke majlis menghadap perpisahan dua duta besar asing ke Malaysia di Istana Negara, hari ini.

Al-Sultan Abdullah berkenan menerima kunjungan hormat Duta Besar Arab Saudi ke Malaysia, Datuk Dr. Mahmoud Hussein Saeed Qattan dan Duta Besar Qatar ke Malaysia, Fahad Mohammed Kafoud dalam dua sesi menghadap yang berlangsung secara berasingan.

Majlis menghadap perpisahan itu diadakan susulan kedua duta besar berkenaan akan menamatkan perkhidmatan mereka di Malaysia pada tahun ini.

Mahmoud Hussein mula bertugas di Malaysia pada April 2017 dan akan berakhir pada 21 Oktober ini, manakala Fahad Mohammed akan menamatkan penempatannya pada 4 November depan sejak mula berkhidmat di negara ini pada November 2018.

Sesi menghadap itu bermula pada 11 pagi dengan Al-Sultan Abdullah berkenan menerima kunjungan hormat yang pertama daripada Mahmoud Hussein dan kemudian sesi menghadap daripada Fahad Mohammed.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Seri Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, dalam kedua-dua majlis menghadap perpisahan itu, Seri Paduka menzahirkan penghargaan kepada kedua duta besar atas peranan mereka dalam memperkukuh dan mempertingkatkan hubungan serta kerjasama dua hala antara negara masing-masing dengan Malaysia ke tahap lebih komprehensif.

“Seri Paduka menzahirkan kedua negara itu adalah sahabat yang penting dan akrab dengan Malaysia, malah turut menzahirkan suka cita dengan jalinan hubungan diplomatik serta dua hala yang kukuh di pelbagai peringkat khususnya daripada aspek ekonomi,” katanya menerusi kenyataan. – BERNAMA