UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Anwar minta penjawat awam bersabar

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

Gambar hiasan

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memohon agar golongan penjawat awam bersabar berhubung soal kenaikan gaji.

Menurutnya, tindakan itu perlu dilihat secara menyeluruh selain perlu melihat kepada kedudukan ekonomi serta hutang negara.

“Masalah kita hutang ada sebanyak RM1.5 trilion dan defisit 5.6 peratus dan kalau kita tambah gaji defisit jadi 6.5 peratus. Kesannya tiada pelabur luar akan datang melabur di negara kita.

“Jadi, saya mohon sabarlah sekejap kerana kita cuba curahkan daripada apa hasil yang kita ada,” katanya ketika sidang media selepas menghadiri Forum Antarabangsa mengenai Islamofobia di Putrajaya pagi tadi.

Mengulas lanjut, Anwar turut berkata, isu kemiskinan tegar juga perlu diutamakan selari dengan usaha kerajaan untuk menoktahkan masalah berkenaan.

Anwar mohon penjawat awam bersabar soal kenaikan gaji. Gambar BERNAMA

“Apakah tidak penting untuk kita selamatkan orang miskin tegar yang lebih teruk daripada semua pekerja-pekerja yang ada?

“Bagi saya, pesawah padi, pekebun getah dan nelayan ini semua golongan miskin tegar kerana mereka semua ini nak hidup memang susah,” katanya lagi.

Baru-baru ini Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menzahirkan kekecewaan apabila Belanjawan 2023 yang baharu dibentangkan dilihat tidak mampu menyelesaikan tekanan kos sara hidup yang didepani penjawat awam.

Malah, Presidennya, Datuk Adnan Mat berkata, tiada sebarang komitmen yang diberikan oleh kerajaan untuk menilai semula sistem saraan baharu perkhidmatan awam melalui model gaji dan upah yang mampu meningkatkan pendapatan penjawat awam supaya lebih baik berbanding peningkatan kos sara hidup.