UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Bapa naik pentas terima ijazah anak terlantar sakit kanser

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

Gambar Hairul Nizam Zahari dan FB Pusat Pengajian Sains Kuantitatif/UUM Today

SINTOK: Hasrat ibu dan bapa untuk melihat anak kesayangan menaiki pentas menerima skrol ijazah tidak kesampaian apabila mereka hadir mewakili Abdul Rahman Muhamad Rashidi, graduan Sarjana Muda Sains (Matematik Perniagaan) di Majlis Konvokesyen Ke-36 Universiti Utara Malaysia (UUM), petang semalam.

Muhamad Rashidi Sabudin hadir bersama isteri, Mahirah Mohd Sood menerima skrol tersebut yang disampaikan oleh Naib Canselor, Prof. Dr. Mohd Foad Sakdan pada sesi kelima majlis konvokesyen itu.

Dr. Mohd Foad (tengah) bergambar bersama ibu bapa Abdul Rahman, Muhamad Rashidi (dua, kanan) dan Mahirah selepas Majlis Konvokesyen Ke-36, semalam.

Dr. Mohd Foad berkata, beliau berkesempatan menziarahi Abdul Rahman di rumahnya di Cheras pada awal November lalu untuk bertanyakan perkembangan semasanya.

Menurutnya, Abdul Rahman kini lumpuh dari bahagian bawah perut hingga ke kaki sejak Ogos lalu kerana sel kanser menekan saraf tunjang dan pada Oktober baru-baru ini, beliau telah kehilangan keupayaan tangan untuk bergerak atau mengangkat barang.

Katanya lagi, anak kedua daripada enam beradik itu kini hanya bergantung pada mesin ‘Oxygen Concentrator’ sepenuhnya dan diletakkan di bawah penjagaan paliatif.

Muhamad Rashidi dan Mahirah mewakili Abdul rahman terima skrol ijazah, semalam.

“Ketika ditemui, pemuda ini tetap tersenyum meskipun sedang menanggung ujian besar pada usia masih muda.

“Abdul Rahman pasti sedang menyaksikan majlis ini dari jauh. Saya dan seluruh warga UUM berdoa agar kesihatan beliau kembali pulih,” katanya.

Abdul Rahman dikesan menghidap kanser tulang tahap empat pada Mei 2021 setelah mengalami sakit berpanjangan di bahagian lutut kiri sehingga beliau sukar tidur malam.

Keputusan ujian MRI (pengimejan resonans magnetik) yang dilakukan mengesan terdapat ketumbuhan di kaki yang memaksa Abdul Rahman memilih untuk memotong sebahagian kaki kirinya dan bermula dari situ, anak kedua daripada enam beradik ini belajar memakai kaki palsu atau prostesis untuk meneruskan kehidupan seharian.

Namun, siapa sangka dalam tempoh kurang setahun, suami kepada Puteri Nurul Jannah Ahmad Daud ini sekali lagi ditimpa ujian apabila doktor mengesan sel kanser merebak ke bahagian paru-paru kirinya sehingga menyukarkan Abdul Rahman bernafas.

Abdul Rahman pernah berkata, sesiapa pun didiagnosis kanser, janganlah berputus asa.

Muahamd Rashidi melihat tayangan video Abdul Rahman yang ditayangkan di Dewan Mu’adzam Shah sempena Majlis Konvokesyen Ke-36.

Suasana di dalam dewan mengundang sebak apabila video rakaman Abdul Rahman memakai jubah konvokesyen ditayangkan.