UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Beh Zeng Kang rangkul Anugerah Rekod Pencapaian Belia

Siti Fatimah Abdullah

Siti Fatimah Abdullah

UUM Feature Editor and journalist for UUM TODAY news portal

Jakarta: Beh Zeng Kang mengharumkan nama negara apabila menerima Anugerah Rekod Pencapaian Belia bersempena ASEAN Future Generation Business Forum, di Jakarta, Indonesia baru-baru ini.

Anugerah kepada pelajar Ijazah Sarjana Hubungan Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM) itu disampaikan oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abd Halim dan disaksikan Alternate Chair of ASEAN Business Advisory Council, Bernardino M. Vega serta pengasas GenYouth, Eldrick Koh.

Pencapaian ini adalah pengiktirafan yang diberikan kepada beliau selepas melakar sejarah sebagai “The First Malaysian Winner of ASEAN Youth Eco Champion”.  Hasil pencapaian itu, Kementerian Belia dan Sukan mencalonkan anak jati Perak itu bagi pengiktirafan rekod berkenaan.

“Pengiktirafan ini memberi satu makna yang besar kepada diri saya, keluarga dan kawan-kawan dan ia memotivasikan diri saya memperjuangkan agenda pemerkasaan kelestarian alam bersama semua pihak,” katanya yang juga Setiausaha Pertubuhan Generasi Peduli Sampah Malaysia.

Anugerah yang julung kali diadakan itu turut mengiktiraf lapan penerima individu yang lain terdiri daripada Indonasia, Brunei, Filipina dan Thailand.

Pencapaian ini turut diraikan bersama Dato Syed Md Hasrin Tengku Hussein di kedutaan besar Malaysia di Indonesia dengan kehadiran Dato Sri Patrick Tan.

Sepanjang penglibatannya sebagai aktivis alam, beliau mencipta pencapaian hebat antaranya muncul sebagai Ikon Belia Kelestarian Alam (2022) dan anugerah Tokoh Belia ASEAN (Alam Sekitar) kategori junior pada 2019.

Beh individu yang dinamik mempunyai kemahiran komunikasi   yang luar biasa yang berteraskan prinsip empati dan simpati. Kecemerlangannya dalam bidang akademik dilengkapkan dengan penglibatan aktifnya dalam aktiviti luar. Dedikasinya terhadap pembangunan belia, program sukarela sosial, kerja pemuliharaan alam sekitar, dan organisasi kepimpinan menunjukkan komitmennya terhadap perubahan positif.

Seorang aktivis belia yang gigih untuk pemuliharaan alam sekitar, Beh telah memainkan peranan penting dalam pelbagai kempen kesedaran awam sepanjang dekad yang lalu.

Sebagai penyelam skuba beliau berdedikasi untuk memelihara ekosistem marin dan membebaskan lautan daripada serpihan marin. Aspirasi beliau untuk memberi inspirasi kepada penyertaan dan penglibatan belia dalam pemuliharaan alam sekitar.

Inisiatif ini menganjurkan pembersihan mingguan, memperkasakan komuniti setempat melalui tindakan transformatif. Sumbangan Beh telah meluas ke peringkat global, menjadikannya pengiktirafan sebagai Duta Belia Lautan ADRECC pada 2019. Beliau mewakili Malaysia di platform antarabangsa seperti acara Ekspo Menyelam Asia (ADEX). Komitmennya terhadap amalan lestari terbukti dalam inisiatif seperti mendidik orang ramai tentang kitar semula sisa plastik dan membuat cenderahati buatan tangan daripada sisa kaca.

Seorang aktivis hak asasi manusia yang aktif dalam Amnesty International, beliau telah menyelesaikan isu-isu berkaitan hak kewarganegaraan untuk kanak-kanak tanpa kerakyatan di Malaysia dengan cekap dan berjaya memenangi rayuan dalam badan kehakiman. Dedikasinya diserlahkan ketika menjadi perwakilan Malaysia dalam pelbagai persidangan, bengkel dan sidang kemuncak serantau ASEAN, Asia dan antarabangsa.

Kini beliau bergelar pengurus pejabat guaman dan sukarelawan yang sangat komited terhadap pembangunan komuniti dan terus gigih berjuang untuk alam sekitar dan hak asasi manusia.

Sementara itu, Naib Canselor UUM, Prof. Dr. Mohd Foad Sakdan merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada Beh Zeng Kang yang telah memberikan khidmat dan sokongan dalam membantu memelihara serta memulihara alam sekitar dalam memperjuangkan khazanah alam di Malaysia.

Beliau menyifatkan anugerah ini suatu pencapaian yang amat membanggakan dan telah mempamerkan perjalanannya yang memberi inspirasi kepada masyarakat global yang wajar dijadikan contoh oleh generasi muda.