UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Disiplin, Ilmu Jadi Pedoman Pewaris Pemerintahan dan Kepimpinan – Sultan Kedah

Samsudin Oli

Samsudin Oli

Journalist and Assignment Editor for UUMTV .

SINTOK – Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah mengajak generasi muda jadikan ilmu pengetahuan dan disiplin sebagai pedoman untuk menjadi pewaris tampuk pemerintahan dan kepimpinan negara nanti.

Titah baginda, ilmu pengetahuan dan disiplin ini amat penting  untuk melahirkan pemimpin dan pemerintah  yang  cekap dan berjaya.

“Pelbagai cara untuk memperolehi ilmu pengetahuan samada dengan membaca, pengalaman, mendengar, melihat dan melalui unsur-unsur lain harus dilakukan dengan bersungguh dan penuh keazaman selain berkorban masa,” titah baginda.

Titah ucapan beliau  dibacakan oleh Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin, Raja Muda Kedah sempena Istiadat Perbarisan Pentauliahan Diraja di Padang Kawad PALAPES, Universiti Utara Malaysia (UUM) pagi ini.

Sultan Kedah menyarankan kepada semua PALAPES supaya menanamkan semangat tidak jemu mempelajari dan menambah ilmu dalam semua bidang termasuk kedua aspek ini untuk terus bergerak maju dan berdaya saing bagi melahirkan keunggulan peribadi dan memberi impak luas kepada organisasi seterusnya melahirkan generasi yang berilmu dan berakhlak mulia nanti.

Pastinya berbekalkan ilmu dan kemahiran yang diperolehi sepanjang tiga tahun dalam latihan yang diikuti ini mampu untuk menempuh setiap cabaran yang dihadapi dalam kerjaya masing-masing nanti.

Seterusnya baginda mengharapkan semua yang ditauliah hari ini dapat memberi sumbangan berguna dalam bidang pertahanan dan terus aktif dengan perkhidmatan angkatan sukarela di seluruh negara.

Sempena pentauliahan ini seramai 1488 PALAPES terdiri daripada 20 Universiti Awam (UA) menerima watikah tauliah sebagai Pegawai Muda dalam Rejimen Askar Wataniah (RAW) di Dewan Mu’adzam Shah.

Terdahulu Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin, Raja Muda Kedah telah disambut oleh Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Datuk Seri Mohammad Ab Rahman, Panglima-Panglima Perkhidmatan dan Naib Canselor UUM, Kolonel (Kehormat) Profesor Dr. Mohd Foad Sakdan di Padang Kawad PALAPES untuk Istiadat Perbarisan.

Istiadat Perbarisan ini diketuai oleh Pegawai Rendah Kanan (PRK) Muhammad Irfan Mohamad dari PALAPES Universiti Tun Hussein Onn (UTHM).

Bersempena dengan perbarisan ini penyampaian Anugerah Pedang Kehormat kepada 37 Pegawai Kadet Terbaik bagi setiap perkhidmatan turut diadakan.

Selesai istiadat perbarisan, DYTM Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin, Raja Muda Kedah turut berkenan mengurniakan watikah tauliah kepada para pegawai yang terdiri daripada 861 Pegawai Muda di dalam Rejimen Askar Wataniah (RAW), 287 Pegawai Muda di dalam Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut Diraja Malaysia (PSSTLDM) dan 340 Pegawai Muda di dalam Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Udara Diraja Malaysia (PSSTUDM) yang berlangsung di Dewan Mu’adzam Shah, disusuli dengan bacaan ikrar Taat Setia Perwira.

Istiadat Pentauliahan Diraja Pegawai Kadet PALAPES UA ke-41 merupakan istiadat yang diadakan secara tahunan dan dianjurkan oleh UA di seluruh Malaysia mengikut penggiliran.