UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Ilmu, budi, bakti bentuk diri jadi pemimpin kelas pertama

Samsudin Oli

Samsudin Oli

Journalist and Assignment Editor for UUMTV .

SINTOK: Graduan Universiti Utara Malaysia (UUM) perlu terapkan nilai ilmu, budi dan bakti yang baik sebagai pegangan dalam membentuk keperibadian mulia dalam menjadi pemimpin kelas pertama.

Sultan Kedah, Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah, bertitah kejayaan graduan merangkul ijazah adalah permulaan kepada pelengkap dalam pembangunan tamadun Malaysia yang maju.

“Jika anda memimpin sebuah rumah tangga, jadilah pemimpin rumah tangga berminda kelas pertama. Jika anda memimpin masyarakat, jadilah pemimpin masyarakat berminda kelas pertama.

“Jika anda memimpin organisasi, jadilah pemimpin organisasi berminda kelas pertama dengan menyemai falsafah ilmu, budi, bakti.

“Dalam masyarakat dahulu, konsep budi sangat popular dan diamalkan dalam kehidupan seharian. Orang yang berilmu jika tidak ada budi pekerti maka kebijaksanaannya akan hilang,” titah baginda.

Dalam pada itu baginda juga turut menzahirkan ucapan kegembiraan di atas pencapaian terbaik universiti ini di peringkat universiti tempatan dan antarabangsa malah sehingga menjadi tarikan pelajar dari dalam dan luar negara.

“Oleh yang demikian baginda yakin dan penuh kepercayaan kepada Naib Canselor Prof. Dr. Haim Hilman Abdullah dalam mengemudi univesiti ini,” titah baginda pada Majlis Konvokesyen Ke-34 UUM yang berlangsung di Dewan Mu’adzam Shah şemalar.

Terdahulu baginda berkenan mengisytiharkan sesi pertama Majlis Konvokesyen UUM dan menyampaikan ijazah kepada 275 graduan.

Seramai 6,611 graduan yang menamatkan pengajian pada 2021 menerima ijazah masing-masing pada majlis konvokesyen itu.

Sultan Kedah, Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah menganugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pengurusan Pembangunan ICT) kepada Tan Sri Halim Shafie. Gambar: Muhammad Shamsul Shafie/UUM Today

Di majlis Konvokesyen hari pertama ini, Sultan Kedah Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin ibni Almarhum Sultan Badlishah turut menyampaikan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pengurusan Pembangunan ICT) kepada Tan Sri Dr. Halim Shafie dan Ijazah Kehormat Sarjana (Pengurusan Operasi) kepada Datuk Che Azmi Murad.