UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Jenazah pendaki Malaysia dibawa turun ke Kathmandu hari ini

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

Jenazah pendaki negara, Awang Askandar Ampuan Yaacub akan dibawa turun hari ini.

KUALA LUMPUR: Usaha membawa turun jenazah Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah, Leftenan Kolonel Awang Askandar Ampuan Yaacub yang meninggal dunia Jumaat lalu dari Everest Base Camp ke Kathmandu dengan helikopter akan dilakukan hari ini, sekiranya operasi dari Camp 4 itu berjalan lancar mengikut jadual.

Wisma Putra dalam kenyataan hari ini turut memaklumkan bahawa proses mencari dan menyelamat (SAR) seorang lagi peserta Misi Malaysia Everest 2023 (ME 2023) yang hilang, Muhammad Hawari Hashim sedang giat dijalankan oleh pihak berkuasa tempatan.

“Usaha SAR udara dijalankan sejak 20 Mei, namun masih tidak berjaya mengesan pendaki berkenaan. Proses mencari dan menyelamat diteruskan di kawasan darat di kawasan lurah-lurah ais sejak 21 Mei,” menurut kenyataan itu.

Menurutnya, pihak kementerian menerusi Kedutaan Besar Malaysia di Kathmandu akan terus menghulurkan bantuan konsular yang sewajarnya bagi memastikan proses membawa pulang jenazah dan misi SAR berjalan lancar.

“Sebarang perkembangan terkini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa,” katanya.

ME 2023 yang dianjurkan Kelab Eksplorasi Altitud memulakan misi menawan puncak tertinggi dunia itu bermula 2 April sehingga 2 Jun, dengan mendapat sokongan kerajaan serta Kementerian Belia dan Sukan (KBS).