UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Konvokesyen UUM: Presiden Angkasa Terima Ph.D

Samsudin Oli

Samsudin Oli

Journalist and Assignment Editor for UUMTV .

SINTOK – Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa), Datuk Seri Dr. Abdul Fattah Abdullah menerima Ijazah Doktor Falsafah (PhD) Pengurusan Pembangunan bersempena Majlis Konvokesyen ke-35 Universiti Utara Malaysia (UUM) pada hari ini (24 Julai 2023).

Majlis penganugerahan itu disempurnakan oleh Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin, Raja Muda Kedah selaku Pro-Canselor UUM yang berlangsung di Dewan Mu’adzam Shah, Universiti Utara Malaysia, Sintok, Kedah.

Datuk Seri Dr. Abdul Fattah ketika ditemui selepas majlis graduasi berkenaan  melahirkan rasa bersyukur dengan penganugerahan ijazah tersebut selepas komited menjalani tiga (3) tahun pengajian.

“Saya menghargai sokongan keluarga serta warga ANGKASA dan pengiktirafan serta kelulusan yang diterima ini bukan semata-mata untuk diri sendiri, tetapi dikembalikan kepada orang ramai khususnya terhadap pembangunan gerakan koperasi,”ujarnya yang juga Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Lipis, Pahang.

Beliau menyudahkan Ph.D selama tiga tahun yang diselia oleh Prof Madya Dr Hamidi Ismail dan Prof Madya Dr Zaheruddin Othman.

Majlis Konvokesyen ke-35 UUM tahun ini turut menyaksikan seramai sembilan (9) orang warga kerja ANGKASA menerima Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA), iaitu pelajar tajaan ANGKASA yang memulakan pengajian selama dua (2) tahun bermula pada tahun 2020.

Sebagai rekod, program tersebut merupakan tajaan ketiga yang dibiayai sepenuhnya oleh ANGKASA melibatkan seramai 47 pegawai dengan kos bernilai RM846,000 sejak 2014 hingga 2021.