UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Kopi QUOFFE UUM ‘Champion of Best Overall Performance’ UNIEC 2022-2023

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

Gambar CEDI/UUM Today

KUALA LUMPUR: Kejayaan merangkul tiga anugerah di University Entrepreneurship Challenge 2022-2023 (UNIEC 2022-2023) melayakkan Kumpulan Gryphon dari Universiti Utara Malaysia (UUM) bergelar ‘Champion of Best Overall Performance’.

Kumpulan Gryphon yang diketuai Lam Ci Kin dari Pusat Pengajian Antarabangsa (SOIS) bersama ahli kumpulan, Yeap Li Yoong (SMMTC), Lee Hao Cheng (SCIMPA), Ho Meng Cong (SEFB), Dina Dayana Azahri (SOIS) dan Senihga A/P Vejaya Kumar (SOIS) telah membawa produk minuman kopi jenama ‘QUOFFE’.

Dibimbing oleh mentor, Dr. Ali Imran Kamaruddin dan Prof. Madya Dr. Jauriyah Shamsuddin, mereka berjaya memenangi anugerah kategori Persembahan Perancangan Perniagaan, Pertandingan Runcit Luar Talian serta finalis untuk Anugerah E-Pameran Digital dan seterusnya dinobatkan sebagai ‘Champion of Best Overall Performance’.

Kejayaan lima anak muda ini membuktikan semangat dan kesungguhan mereka dalam menguruskan perniagaan, di samping meneruskan pengajian di dalam bidang masing-masing.

Pertandingan yang diadakan di Bukit Jalil, baru-baru ini anjuran uLearnMoney, Max Capital Management dan Money Compass Media (M) Sdn. Bhd. telah disertai 20 institusi pengajian tinggi di Malaysia.

Dengan tema ‘Mengemudi dan Menyerlahkan Potensi Usahawan Muda Beraspirasi Tinggi’, pertandingan tersebut bertujuan untuk mendedahkan pelajar kepada situasi sebenar perjalanan dunia keusahawanan serta membimbing mereka dalam membangunkan kemahiran dan pengalaman keusahawanan yang sedang diusahakan.

Lam Ci Kin berkata, Kumpulan Gryphon telah melalui enam pusingan dalam pertandingan sejak April 2022 menerusi platform dalam talian.

Menurutnya, enam pusingan pertandingan tersebut merangkumi pertandingan seperti Pertandingan Perancangan Perniagaan, Pertandingan Pembinaan Laman Sesawang, Pertandingan Perniagaan Media Sosial, Pertandingan E-Pameran Digital, Pertandingan Runcit Luar Talian dan Pertandingan Semangat Berkumpulan. 

“Kejayaan ini sangat bermakna kepada kumpulan kami setelah melalui perjalanan yang lama selama 15 bulan sebelum menempah kemenangan.

“Kami telah berjaya menjadi juara secara keseluruhan untuk pertandingan tersebut, justeru ia menjadi satu kebanggaan khususnya buat UUM,” ujarnya.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Institut Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi (CEDI) yang sentiasa aktif dalam membantu kumpulan mereka dalam bentuk khidmat nasihat mahupun kewangan sepanjang pertandingan ini.

Tambahnya lagi, kumpulannya juga menerima dorongan dan sokongan daripada mentor akademik yang memupuk keupayaan ahli serta sokongan padu dari SOIS.

Kumpulan Gryphon sangat aktif dalam menjalankan perniagaan minuman berasaskan kopi di beberapa tapak perniagaan sementara yang disediakan di dalam kampus khusus untuk pelajar bagi menjalankan perniagaan di bawah pengendalian CEDI.

Kopi ‘QUOFFE’ telah memberi saingan yang sihat dalam perniagaan kopi yang semakin berkembang di dalam UUM. – Syariza Hani Ariffin