UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Sesi perkongsian dedah faedah kursus AUNQA

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

Gambar Hasliza Shafie/UUM Today

SINTOK: Institut Pengurusan Kualiti (IPQ) dengan kerjasama The Malaysian Higher Education Institution Quality Assurance Network (MyQAN) dan ASEAN University Network-Quality Assurance (AUN-QA) telah menganjurkan webinar bertajuk ‘MyQAN & AUN-QA Sharing Session’, baru-baru ini.

Pengarah IPQ, Prof. Madya Dr. Mohd. Haniff Jedin berkata, objektif webinar adalah untuk memberi pendedahan tentang faedah-faedah yang diperolehi daripada kursus anjuran AUNQA seperti AUN-QA Tier 1 dan Tier 2.

Menurutnya, sesi webinar ini telah memberi banyak informasi dan kelebihan mengenai ASEAN University Network-Quality Assurance yang dapat dikongsi bersama ahli-ahli MyQAN di Malaysia.

Fokus utama webinar tersebut yang bertajuk ‘The Exposure and Benefits of Tier 1 & Tier 2 Training Programmes’ telah disampaikan oleh Prof. Dr. Wyona C.Patalinghug, profesor dari De Salle University, Filipna. Beliau merupakan pelatih bagi kursus-kursus anjuran AUN-QA dan juga merupakan Special Advisor to AUN Executive Director.

Menurut Wyona, terdapat tiga peringkat latihan yang ditawarkan oleh pihak AUN-QA Tier 1 iaitu latihan kepada penilaian peringkat program, Tier 2 latihan untuk menjadi Panel Assessor AUN-QA di mana peserta yang menghadiri Tier 1 berpotensi dipilih oleh pihak AUN-QA dan boleh meneruskan Tier 2. Manakala Tier 3 adalah latihan kepada penilaian institusi.

Sesi seterusnya iaitu sesi perkongsian pengalaman menghadiri kursus Tier 1 dan Tier 2 disampaikan oleh Timbalan Pengarah, Pusat Pengurusan Kualiti dan Risiko (QRiM), Universiiti Teklnogi Malaysia (UTM). Prof. Madya Dr. Normah Maan.

Di akhir webinar, sesi soal jawab pihak wakil Sekretariat AUN-QA, Ms. Mind telah berkongsi maklumat bagi universiti yang berminat untuk memohon pensijilan tersebut.

Peserta yang hadir terdiri daripada ahli-ahli MyQAN, staf akademik institusi awam dan swasta serta pelajar universiti. – Hasliza Shafie/IPQ