UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

Si cilik belajar bahasa Jepun

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

Gambar Mohd Hasren Yusuf/UUM Today

SINTOK: Seramai 24 kanak-kanak berusia 6 hingga 12 tahun telah menimba ilmu pengetahuan baharu apabila menghadiri Kursus Asas Bahasa dan Budaya Jepun anjuran Unit Pembangunan Profesional (PDU), Pusat Pengajian Bahasa, Tamadun dan Falsafah selama dua hari pada 13 Mac lalu di BTA39, SMMTC.

Pelaksanaan program ini memberikan pendedahan kepada para peserta cilik tentang cara komunikasi bahasa Jepun yang mudah dan memperkenalkan budaya masyarakat Jepun yang terkenal dengan sikap integriti yang tinggi kepada mereka, seterusnya dipraktikkan dalam kehidupan seharian.

Fukaya Nagomi mengajar kanak-kanak bahasa Jepun dan budaya negara matahari tersebut.

Di samping itu, peserta cilik ini dapat memanfaatkan cuti sekolah mereka dengan menghadiri kursus tersebut agar masa yang terluang dapat diisi dengan penyampaian dan pembelajaran yang berkesan.

Fukaya Nagomi, pelajar mobiliti daripada program Sarjana Muda Kewangan telah dijemput sebagai tenaga pengajar dan mengendalikan kursus berkenaan.

Fukaya berkata, pelaksanaan kursus sebegini merupakan satu pengalaman yang bermakna kepadanya bagi meningkatkan kemahiran pengajaran dalam mengendalikan sesuatu program.

Peserta bengkel terdiri kanak-kanak berusia 6 hingga 12 tahun bergambar kenangan bersama Fukaya (tengah).

Pelaksanaan program ini juga merupakan satu usaha untuk memperkenalkan SLCP serta kursus yang ditawarkan kepada warga UUM dan orang awam.