UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

STML anjur “Publication Workshop 2024 From Research to Impactful Articles”

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

Oleh Dr. Siti Zakiah Abu Bakar/UUM Today

SINTOK, 21 Mac – Jawatankuasa Penerbitan dan Jawatankuasa Seminar dan Latihan, Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML), Universiti Utara Malaysia (UUM) yang diketuai oleh Prof. Madya Dr. Shafini Shafie dan Dr. Salmah Omar telah menganjurkan seminar bertajuk “Publication Workshop 2024 From Research to Impactful Articles”, semalam. 

Dekan STML, Prof. Madya Dr. Mohamed Najib Salleh berkata, seminar ini bertujuan menarik minat staf akademik menghasilkan artikel yang berkualiti dan berimpak tinggi daripada kajian-kajian lepas dalam konteks akademik dan profesional selaras dengan KPI yang ditetapkan oleh universiti.

Justeru, penceramah dari School of Chemical Sciences, Universiti Sains Malaysia, iaitu Dr. Ts. ChM. Mohd Ridhwan bin Adam telah dijemput untuk berkongsi kepakarannya dalam bengkel ini yang dilaksanakan secara atas talian.

Seminar ini telah dihadiri oleh staf akademik dan pelajar pascasiswazah dari dalam dan luar UUM serta rakan kolaborasi dari Institut Pertanian Bogor (IPB).

Menurut Dr. Mohamed Najib, antara pengisian seminar adalah tentang strategi penulisan yang berkesan. Penceramah juga menjelaskan teknik untuk meningkatkan kejelasan, koherensi, dan persuasif dalam penulisan akademik.

“Segmen penting yang lain adalah tentang menavigasi landskap penerbitan. Sesi ini menyelami ke dalam rumitnya pemilihan jurnal yang sesuai, memahami garis panduan penyerahan, dan memposisikan karya seseorang dengan strategik untuk mendapat impak maksimum dalam penerbitan.

“Kecekapan dan pandangan penceramah sangat bernilai, menjelaskan proses yang seringkali menakutkan dalam penyerahan manuskrip untuk penerbitan,” katanya.

Sesi soal jawab yang positif memberikan platform kepada peserta untuk bertanya soalan dan mendapatkan pandangan langsung peceramah tentang pelbagai aspek dalam penerbitan antaranya perbezaan penerbitan dalam bidang sains dan sains sosial. Kepelbagaian pandangan yang diutarakan memperkayakan perbincangan.