UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

TPM sambut baik cadangan bangunkan sektor TVET

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

Gambar FB Zahid Hamidi

PUTRAJAYA: Semua agensi di bawah Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) akan terus dibangunkan, khususnya membabitkan sektor Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET).

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri KKDW, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau menyambut baik cadangan dan pandangan tentang perkara tersebut yang dikemukakan oleh Majlis Profesor Negara (MPN) dalam pertemuan bersamanya, semalam.

“Pertemuan selama lebih dua jam itu juga turut melihat peluang kerjasama yang boleh dijalinkan bersama antara kedua pihak.

Ahmad Zahid menyambut baik cadangan untuk bangunkan sektor TVET hasil pertemuan dengan delegasi MPN. Gambar FB Zahid Hamidi

“Alhamdulillah, saya berbesar hati menerima kunjungan delegasi dari MPN yang diketuai Prof Ulung Datuk Dr. Shamsul Amri Baharudin selaku Pengerusi MPN.

“Pastinya dengan kepakaran ilmuan dan kluster yang ada di bawah MPN ini, banyak data, kajian, penyelidikan dan idea yang mampu diangkat untuk pembangunan negara bangsa,” katanya.

Ujar beliau, dalam rentetan perbincangan, isu utama yang diangkat menjurus kepada isu pembangunan di bawah KKDW yang membabitkan sektor pendidikan khususnya TVET.

Pada masa sama, Ahmad Zahid turut mengajak ilmuan yang bernaung di bawah MPN bersama-sama membantu dan memberikan kepakaran mereka dalam isu kos sara hidup demi kesejahteraan rakyat.

Katanya, beliau juga berharap sesi perkongsian dan meraikan pendapat itu akan terus diadakan berikutan ia berfungsi sebagai satu ‘koridor baharu’ dalam usaha mendapatkan input terbaru yang diperlukan dalam memastikan dasar pentadbiran negara sentiasa memenuhi aspirasi rakyat.