UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

UUM anjur Persidangan Kerja Sosial Kebangsaan (PESAN 2023)

Samsudin Oli

Samsudin Oli

Journalist and Assignment Editor for UUMTV .

SINTOK – Program Kerja Sosial Pusat Pengajian Psikologi Gunaan, Dasar dan Kerja Sosial (SAPSP), Universiti Utara Malaysia (UUM) akan menganjurkan Persidangan Kerja Sosial Kebangsaan Kali Kedua (PESAN 2) pada 13 dan 14 September 2023 di Dewan Intelek, Institut Sosial Malaysia, Kuala Lumpur.

Menurut Pengarah persidangan Prof Madya Dr Rajwani Md Zain berkata, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), Prof Dr Azlinda dan Ketua Eksekutif Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), Dato’ Seri Dr Mohammed Azman Dato’ Aziz Mohammed adalah pengucap utama persidangan yang akan dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Aiman Athirah Sabu.

Katanya, Naib Canselor UUM, Prof Dr Mohd Foad Sakdan akan menyampaikan ucapan aluan di persidangan yang bertemakan Kerja Sosial Mendepani Dunia Ekososial Baharu yang akan disertai oleh kumpulan panel yang terdiri daripada ahli akademik, pengamal profesion bantuan dan pengiat NGO.

Manakala panel yang turut menjayakan persidangan ini ialah Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Pusat Kecemerlangan Kesihatan Mental Kebangsaan (NCEMH), Dr. Norli Abdul Jabbar,  Pengerusi, Yayasan Raja Shamri, YM Raja Shamri Raja Husin dan Ketua Penolong Pengarah Pendataan / Analisa, Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) PDRM, SAC Tuan Nik Ezanee Mohd Faisal.

Dr Rajwani menambah majlis penutupan persidangan dua hari yang melibatkan lebih 150 peserta ini akan disempurnakan oleh Pengarah Institut Sosial Malaysia, Dr Faridah Awang.