UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

UUM, PERSATUAN PELAJAR AKAN GUBAL GARIS PANDUAN KONSERT KOMPREHENSIF

Samsudin Oli

Samsudin Oli

Journalist and Assignment Editor for UUMTV .

SINTOK: Universiti Utara Malaysia (UUM) bersama-sama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Persatuan-Persatuan Pelajar dan Majlis Presiden Jawatankuasa Kepimpinan dan Pembangunan Siswa (JKPS) Inapan Siswa (INASIS) UUM akan menggubal satu garis panduan komprehensif aktiviti hiburan dan konsert.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof Dr Ahmad Martadha Mohamed berkata, garis panduan aktiviti hiburan dan konsert sudah sedia ada tetapi penggubalan secara komprehensif perlu dibuat yang mengambil kira persetujuan majoriti pelajar.

“Dalam usaha memperkasakan mahasiswa, pihak Jabatan Hal Ehwal Pelajar juga sentiasa membuka peluang dan ruang kepada badan-badan pelajar untuk memberikan pandangan mereka mengenai garis panduan yang tersedia.

“Dalam penggubalan garis panduan baru, kita mengambil kitra semua aspek termasuk sensitiviti, adab, kesopanan dan kehendak sebenar para pelajar,” ujarnya ketika di minta mengulas mengenai garis Panduan Aktiviti Kebudayaan.
Menurut beliau lagi, garis panduan untuk universiti akan dirangka dan disediakan oleh universiti dengan mengajak MPP dan kepemimpinan pelajar lain untuk turut sama memberi input.

Dr Ahmad Martadha berkata, UUM amat cakna dan menyokong penuh terhadap pelaksanaan penganjuran aktiviti-aktiviti pelajar di kampus ini termasuk hiburan.

“ Pihak universiti sentiasa mengadakan sesi libat urus dengan MPP dan JKPS dalam membincang, membentuk serta memurnikan garis panduan yang bersesuaian dengan persembahan kebudayaan di dalam UUM.

“Kita sekali lagi akan bersama-sama dengan MPP dan pemimpin pelajar lain untuk memberikan input bagi merangka garis panduan yang bersesuaian, supaya perkara yang tidak diingini berlaku dalam kampus dan dalam masa sama, pelajar pun dapat menikmati hiburan.

“Apa yang kita mahukan ialah memenuhi kehendak majoriti pelajar dan jenis hiburan yang mereka mahukan,” katanya.