UUM Today

Your Reliable Digital Information

Powered by DaysPedia.com
Time in %PlaceName now
1023

UUM tingkat persefahaman dan kerjasama silang budaya dengan universiti Korea

Nordiana Shafiee

Nordiana Shafiee

UUM News Editor, Journalist

Gambar Muhammad Asyraf Fadzil/UUM Today

SEOUL, 26 Mac – Dalam usaha untuk memupuk persefahaman dan kerjasama silang budaya, seramai 47 pelajar Universiti Utara Malaysia (UUM) telah mengadakan lawatan mobiliti antarabangsa ke Korea Selatan, baru-baru ini.

Pengarah program, Muhammad Asyraf Fadzil berkata, lawatan penting ini merupakan kerjasama antara UUM dan institusi pendidikan Korea, menandakan detik penting dalam perjalanan ke arah pengantarabangsaan dan pengayaan budaya.

UUM yang disertai delegasi terdiri daripada ahli Jawatankuasa Kepimpinan & Pembangunan Siswa, Residen Siswa Dan Ketua Blok (JKPSRSKB) Inapan Siswa Petronas telah memulakan jadual perjalanan yang direka untuk memperdalam hubungan UUM dengan institusi akademik Korea, meneroka peluang kerjasama dan menyelami peserta dalam budaya dan masyarakat Korea.

Lawatan dimulakan dengan sesi dialog di Ajou University iaitu sebuah universiti yang mempunyai 13,000 pelajar terdiri daripada sarjana muda, sarjana dan doktor falsafah.

Pelajar Ajou University yang terlibat dalam dialog ini telah membuahkan hasil dengan rakan sejawat mereka dari Pertubuhan Pelajar UUM yang bertukar-tukar idea, berkongsi pengalaman dan meneroka peluang untuk kerjasama.

Salah satu sorotan dialog itu ialah peluang kepada pelajar untuk mendapatkan pandangan tentang sistem pendidikan dan kehidupan di kampus masing-masing, perbincangan mengenai projek kerjasama yang berpotensi antara kedua-dua organisasi pelajar dan meraikan kepelbagaian budaya serta menjalin persahabatan merentasi sempadan.

Kemudian, delegasi meneruskan lawatan ke program Korean Muslim Winter Camp 2024 anjuran Korea Muslim Foundation (KMF), MyFundAction yang disokong oleh pelbagai organisasi masyarakat.

Di sini, pelajar telah terlibat dalam pelbagai bengkel, kuliah dan sesi interaktif di mana masing-masing menawarkan pandangan unik tentang prinsip dan amalan Islam.

Korean Muslim Winter Camp 2024 juga menyediakan banyak peluang kepada peserta untuk menjalin persahabatan yang berkekalan dan mencipta kenangan terindah melalui aktiviti berkumpulan hingga persembahan kebudayaan.

Lawatan diteruskan dengan sesi dialog bersama Sejong University yang berfungsi sebagai pemangkin untuk menjalin hubungan bermakna antara dua institusi pendidikan yang dihormati.

Pelajar dari kedua-dua universiti telah berkongsi pandangan tentang latar belakang akademik, aktiviti ‘extracurricular‘ dan pengalaman peribadi masing-masing, selain mendalami pelbagai topik daripada metodologi akademik kepada tradisi budaya.

Dengan menerima kepelbagaian dan memupuk perkongsian, pelajar dari kedua-dua institusi telah memulakan perjalanan ke arah memperkaya bersama dan pemerkasaan kolektif yang merangkumi ciri sesuatu bangsa global dan kecemerlangan akademik.

Memandang ke hadapan, lawatan ini menjadi pemangkin untuk kerjasama pada masa depan, meletakkan asas untuk penglibatan dan perkongsian berterusan antara UUM dan institusi di Korea Selatan.

Melalui inisiatif seperti ini juga, UUM terus komited untuk memupuk warga global yang dilengkapi dengan pengetahuan, kemahiran dan kecekapan budaya untuk berkembang maju dalam dunia yang saling berkaitan.